Connect with us

Ekonomi

Bankat e Eurozonës presin rritje të kërkesës për kredi

Published

on

PEX HOST 728×90

Bankat e Eurozonës kërkojnë që kërkesa për kredi të rritet në tremujorin e tretë të 2019-së, ndërkohë që ato mbajnë të pandryshuara normat e kreditimit për korporata dhe të kredive hipotekare.

Me ngadalësimin e rritjes ekonomike dhe pasigurinë në rritje, Banka Qendrore Evropiane i ka dhënë tashmë bankave një raund të ri të kredive dhe ka shënuar lehtësim më të madh të politikave, duke shpresuar që huadhënësit të mbajnë rrjedhën e kredisë edhe në mes të rënies.

Sipas BQE-së, përcjell KlinaPress, një kontribut kyç në diskutimet e politikave, sugjerojnë se ndërkohë që standardet e kreditit – udhëzimet e brendshme të bankave ose kriteret e miratimit të kredisë – janë forcuar disi për kreditë e korporatave, ku huadhënësit nuk presin të shtrëngojnë edhe më tej qasjen.

KESCO

“Ulja e tolerancës së rrezikut për kreditë e korporatave, rritja e perceptimit të rrezikut e shoqëruar me kosto më të lartë të fondeve dhe kufizimeve të bilancit, kontribuuan në shtrëngimin e standardeve të kreditit për kategoritë e huasë”, tha BQE.

Ndër vendet më të mëdha të Eurozonës, standardet e kreditimit të korporatave në tremujorin e dytë u shtrënguan më shumë në Itali dhe Francë, ndërsa në rastin e hipotekave, Spanja ndiente një shtrëngim të dukshëm. /KlinaPress/