Connect with us

Ekonomi

MBPZHR do të vazhdojë mbështetjen për zhvillimin e vreshtarisë

Published

on

Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit

Ministrja e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Dijana Zhiviq ka vizituar sot Komunën e Rahovecit, me ç’rast është takuar me kryetarin e kësaj komune, Smajl Latifi, me të cilin ka biseduar për zhvillimet e deritanishme në sektorin e bujqësisë në këtë komunë, si dhe për programet mbështetëse të ministrisë.

Zhiviq ka theksuar se mbështetja e MBPZHR-së do të vazhdojë të rritet nga viti në vit, si përmes subvencioneve ashtu edhe përmes granteve investive, me qëllim të fuqizimit të sektorit të bujqësisë, duke përfshirë edhe vreshtarinë, si sektori kryesor në këtë komunë.

Ndërsa, kryetari Latifi njoftoi ministren me sfidat me të cilat përballen fermerët e kësaj ane, duke theksuar me këtë rast nevojën e rritjes së mbështetjes për zhvillimin e sektorit të bujqësisë në këtë anë.

KESCO

Gjatë kësaj vizite, ministrja Zhiviq e shoqëruar nga drejtori i Departamentit të Vreshtarisë dhe Verëtarisë, Bekim Hoxha, kanë vizituar Institutin për Vreshtari dhe verëtari në Rahovec, ku kanë parë për së afërmi punën që bëhet në këtë institut.

“Vreshtaria është një degë e rëndësishme e prodhimit bujqësor, vera është një produkt shumë i rëndësishëm për zhvillimin e turizmit, kultivimi i hardhisë së rrushit përfaqëson një mundësi të madhe për zhvillim, Rahoveci është tokë shumë pjellore për kultivimin e hardhisë së rrushit. Duke u nisur nga këto, MBPZHR-ja do të vazhdojë të mbështesë dhe të investojnë në zhvillimin e Vreshtarisë”, tha ministrja Zhiviq.

Drejtori Hoxha gjatë kësaj vizite, ka prezantuar Strategjinë Sektoriale për Vreshtarinë, Veterinarinë dhe rrushit të tryezës 2020 – 2025, përmes së cilës strategji ai theksoi se do të zhvillohet  sektori i vreshtarisë dhe veterinarisë në Kosovë.

Ai tha se përmes strategjisë synojnë krijimin e plantacioneve të reja të vreshtave, të arrijnë të përmbushin nevojat e konsumit të rrushit të tryezës dhe të rrisin eksportet në vendet e rajonit dhe vendet e Bashkimit Evropian.

Ministrja gjatë ditës ka vizituar edhe Bodrumin e Vjetër në Rahovec, ku nga afër është njoftuar me procesin e prodhimit të verës në këtë bodrum./KLINAPress/