Connect with us

Ekonomi

Pse është vështirë të jetosh në Zvicër?

Published

on

Pex Host Big

Në një vend të pasur si Zvicra, njerëzit me të ardhura të ulëta shpesh detyrohen të shpenzojnë shumë më tepër sesa duhet, duke e bërë veçanërisht të vështirë më pas që njerëzit t’i përmbushin qëllimet.

Zvicra është një nga vendet më të pasura në botë. Sipas Raportit të Pasurisë Globale të Credit Suisse të vitit 2018, pasuria mesatare e një të rrituri zviceran qëndroi në 527,707 franga.

Rreth 8 për qind e njerëzve zviceranë konsiderohen të varfër. Si të jetoni me pak para?

KESCO

“Njerëzit me të ardhura të ulëta janë nën një presion të madh në Zvicër”, shpjegon Andrea Schmid-Fischer, eksperte për buxhet.

Edhe njerëzit me të ardhura të mesme të ulëta rrezikojnë të rrëshqasin në shkallë. Midis viteve 2016 dhe 2017, varfëria në Zvicër u rrit gati 10 për qind, kostot e jetesës janë në rritje, ndërsa pagat po ngecin, , përcjell KlinaPress.

Sipas një studimi të firmës amerikane të investimeve Blac kRock, shqetësimi i parë mes 55 për qind të popullsisë zvicerane është situata e tyre personale financiare.

Të kesh fëmijë, të paraqitesh për divorc ose të dalësh në pension mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në buxhetin e familjes.

Fakti që shumë zviceranë janë të pasur, e bën jetën veçanërisht të vështirë për të varfërit. Ky nuk është vetëm një problem shoqëror, por edhe sepse të pasurit i detyrojnë të varfërit të shpenzojnë më shumë para sesa duhet.

Për shembull, merrni sigurimin shëndetësor, me çmimet e rritura vazhdimisht të sigurimit shëndetësor dhe për sigurimin bazë të detyrueshëm, të varfërit detyrohen të bashkëfinancojnë përfitimet.

Firma e sigurimeve shëndetësore Assura beson se, “shërbimet e rehatisë” paguhen gjithnjë e më shumë në kurriz të publikut të gjerë.

Një problem tjetër është strehimi. Zviceranët janë investitorë të mëdhenj në pasuri të paluajtshme, por shumica e tyre kanë akomodim luksoz, duke e bërë pothuajse të pamundur gjetjen e diçkaje më modeste ose me çmim të lirë.

Në Zvicër, pesë personave nuk u lejohet të jetojnë në një apartament me dy dhoma pasi që kjo vlerësohet si shfrytëzim i tepërt. Zvicra nuk ka mundësi më të lira për strehim.

Kostot e strehimit janë ndoshta shpenzimet më të larta për klasat e ulëta dhe të mesme. Shqetësime të mëdha? Sigurisht, kur krahasojmë vendet e ndryshme, varfëria është relative.

Në Zvicër, personat beqarë që jetojnë me më pak se 259 franga në muaj, ose një familje prej katër personash që fitojnë më pak se 990 franga në muaj, konsiderohen të varfër ndërsa në Rusi, më shumë se 12% për qind e popullsisë jeton me më pak se 174 franga në muaj. Por kostoja e jetesës është natyrisht më e lartë në Zvicër sesa në Rusi, gjë që e bën të vështirë krahasimin. /KlinaPress/