Connect with us

Lajme

Sami Lushtaku e quan politike aktakuzën për arratisjen nga QKUK-ja

Published

on

Princ Caffe Banners

Të akuzuarit në rastin e arratisjes së Sami Lushtakut nga QKUK-ja, sërish janë deklaruar të pafajshëm, në seancën e së mërkurës në Gjykatën Themelore në Prishtinë.

Në këtë rast, përveç Sami Lushtakut, akuzohen edhe djali i tij, Mërgim Lushtaku, si dhe Emrush Thaqi, Shemsi Hajrizi, Sami Gjoka, Nexhip Shatri, Ismajl Dibrani, Agim Ukaj, Ismet Haxha, Rrustem Rrukolli, Rexhep Xhota, Fatmir Mjaku, Skender Tahiri, Sheremet Jashari, Bajram Dibrani, Dardan Geci, Mervete Hasani-Lushtaku, Bashkim Dervisholli, Valon Behramaj, Argjent Behramaj, Ylber Blakaj, Gëzim Ahmetaj dhe Xhevdet Zena, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Sipas aktakuzës, arratisja e ish-kryetarit të Skenderajt, nga QKUK-ja kishte ndodhur në maj të vitit 2014, derisa Lushtaku po merrte trajtim shëndetësor, në kohën kur ai ndodhej në paraburgim në rastin “Drenica”.

KESCO

Ndërsa, ish-kryetari i Skenderajt, Sami Lushtaku ka thënë se ky rast është politik.

“Po më vjen keq se s’koka prezent prokurorja e rastit, e kam për media më shumë. Ky gjykim nuk ka asnjë kuptim, kjo është përndjekje nga EULEX-i. Është e pakuptimtë që e kam gruan, djalin, dhëndrrin, më kanë mbetur vetëm edhe do fëmijë me prezantu këtu. Jam i gatshëm mu përball me gjithçka, po këta njerëz të lirohen. Ky është një proces politik”, ka deklaruar Lushtaku.

Përpos të akuzuarit Lushtaku, në seancën e së mërkurës ka reaguar edhe i akuzuari Ismail Dibrani, i cili ka thënë se do të ishte problem përfundimi i këtij procesi gjyqësor për shkak të numrit të madh të të akuzuarve.

Po ashtu, ai këtë aktakuzë e ka quajtur si politike dhe pa bazë ligjore.

Mirëpo, kryetari i trupit gjykues, gjykatësi Shashivar Hoti ka thënë se për këtë rast do të mbahen seanca të shpeshta në mënyrë që gjykimi të përfundojë brenda një kohë të shkurtër.

Por, më pas, për shkak të mungesës së prokurores së rastit, Florie Shamolli, është ndërprerë gjykimi në këtë rast.

Kjo seancë, ishte paraparë të mbahej të mërkurën, pas më shumë se një viti që kur gjykata e shkallës së parë dhe e dytë e kishin konfirmuar aktakuzën në këtë rast.

Por, vazhdimi i gjykimit ka dështuar të ndodhë për shkak se trupi gjykues e ka ndërprerë seancën, pasi që nuk ka marr pjesë prokurorja e rastit, Floria Shamolli, por ajo ishte zëvendësuar nga prokurorja Habibe Salihi.

Por, pasi që është ndërprerë seanca, e radhës është caktuar të mbahet më 24 shtator 2019.

Gjykata Themelore në Prishtinë, më 5 prill të vitit 2018, kishte refuzuar kërkesat e mbrojtjes për hudhjen e aktakuzës dhe kundërshtimin e provave, me arsyetimin se kishte vërtetuar se nuk ka parashkrim të veprës penale dhe se mbrojtja nuk ka paraqitur prova të mjaftueshme për t’i aprovuar ato.

Ndërsa, Gjykata e Apelit, në korrik 2018, kishte refuzuar si të pabazuara ankesat e mbrojtjes për hudhje të aktakuzës dhe kundërshtim të provave dhe kishte lënë në fuqi aktvendimin e Gjykatës Themelore në Prishtinë.

Sipas kësaj gjykate, gjykata e shkallës së parë kishte vepruar drejt kur i kishte refuzuar këto kërkesa, pasi nuk ishin paraqitur asnjëra nga rrethanat e parapara në nenin 250 par.1 nënpar.1.1, 1.2, 1.3 dhe 1.4 të Kodit të Procedurës Penale të Republikës së Kosovës.

Në seancën e mbajtur më 6 dhjetor 2017, Sami Lushtaku dhe të tjerët ishin deklaruar të pafajshëm për akuzat me të cilat ngarkohen.

Para kësaj, disa herë me radhë kishin dështuar të mbaheshin seancat, me ç’rast prokurori i EULEX-it, Romule Mateus kishte deklaruar se kjo është fyerje për drejtësinë.

Ish-kryetari i Skenderajt, Sami Lushtaku, akuzohet për disa vepra penale “arratisje e personit të privuar nga liria”, “pengim të dëshmisë apo procedurës zyrtare si dhe frikësim gjatë procedurës zyrtare” si dhe “për pjesëmarrje në grup të organizuar kriminal”.

Për arratisjen nga QKUK, akuzohen edhe Sahit Jashari e Ismet Haxha.

Për veprën penale të pjesëmarrjes në grup të organizuar kriminal akuzohen edhe Ismet Haxha, Rrustem Rrukolli, Rexhep Xhota, Fatmir Mjakum Skender Tahiri, Sheremet Jashari dhe Bajram Dibrani.

Mërgim Lushtaku, Dardan Geci dhe Mervete Hasani Lushtaku, akuzohen për lehtësim të arratisjes së personave të privuar nga liria.

Bashkim Dervisholli, Valon Behramaj, Argjent Behramaj, akuzohen për veprën penale të ofrimit të ndihmës kryesve pas kryerjes së veprës penale si dhe lirim i jashtëligjshëm të personave të privuar nga liria.

Rrustem Rrukolli, Rexhep Xhota, Fatmir Mjaku, akuzohen për veprën penale pengimi i dëshmisë apo procedurës zyrtare si dhe frikësimin gjatë procedurës penale në bashkëkryerje.

Emrush Thaqi, Shemsi Hajrizi, Sami Gjoka dhe Nexhip Shatri, Ismajl Dibrani, Agim Ukaj akuzohen për keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar. Gjoka e Shatri, gjithashtu akuzohen edhe për falsifikim të dokumenteve dhe lehtësim i arratisjes për personat e privuar nga liria

Ylber Blakaj, Gëzim Ahmetaj dhe Xhevdet Zena, akuzohen për lirim të jashtëligjshëm të personave të privuar nga liria./KlinaPress/